Make your own free website on Tripod.com

Mensen weetjes:

Walt disney                                                                              

Walt Disney richtte in 1923 een studio op om tekenfilms te maken. Hij had al snel succes met de korte cartoons rond Donald Duck en Mickey Mouse. Disney gebruikte zijn eigen stem voor het hoge stemmetje van de muis. In de jaren dertig begon hij met de productie van de allereerste lange tekenfilm. Een enorm werk, als je bedenkt dat er ongeveer1500 tekeningen nodig zijn voor 1 minuut film! Die tekenfilm 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen', kwam in 1937 op de markt en werd een enorm succes. Ook was deze tekenfilm de eerste in kleur! Daarna volgden onder meer Bambi en Pinocchio. De films hadden enorm succes en Disney werd schatrijk. Na zijn dood in 1966 bleef de Walt Disneystudio bestaan en maakte nog meer prachtige films.

Barbie

De Barbiepop werd in 1959 bedacht door een Amerikaanse vrouw, Ruth Handler. Samen met haar man bezat zijn de speelgoedfabrief Mattel. De Handlers hadden twee kinderen, Barbara en Kenneth. Mevrouw Handler merkte dat haar dochter graag speelde met kartonnen aankleedpoppetjes, waarvoor ze kleding voor allerlei gelegenheden maakte. Daardoor kwam Ruth op het idee om een pop te maken die eruit zag als een echte vrouw en die een heleboel kleren
had. Ze noemde de pop Barbie, het troetelnaampje van haar dochter Barbara. Twee jaar later kwam er ook een mannelijke pop die ze Ken noemde, naar haar zoon Kenneth. Barbie werd een enorm succes en is nog steeds het lievelingsspeelgoed van veel kinderen.

Anne Frank

De Familie Frank waren Duitse joden die uit hun land vluchtten toen Hitler in 1933 aan de macht kwam. Anne Frank, haar zus en ouders gingen in Amsterdam wonen. Toen de Duitsers Nederland binnenvielen, besloot de familie Frank 'onder te duiken'. Ze hadden immers gehoord dat de Duitsers de joden naar concentratiekampen stuurden. De familie verborg zich in geheime kamers. De ingang van dat 'Achterhuis' werd verborgen door een boekenkast n het kantoor van vader Frank. In het Achterhuis hield Anne een dagboek van haar belevenissen bij. Ze bleven daar twee jaar, maar uiteindelijk vonden de Duitsers hun schuilplaats. Anne stief toen ze vijftien was in een concentratiekamp. Ze overleed vlak voor het einde van de oorlog..... Haar vader overleefde als enige van de familie de oorlog en zorgde toen dat Annes dagboek uitgegeven werd. Het is een heel ontroerend verslag van een verschrikkelijke tijd, gezien door de ogen van een jong meisje. 

Elvis

Elvis Presley was afkomstig uit een arm gezin. Hij kwam aan de kost als vrachtwagenchauffeur. Van jongsaf aan had hij belangstelling voor muziek en leerde zichzelf gitaar spelen. Op een dag zag hij in zijn woonplaats Memphis een kleine platenmaatschappij waar je tegen betaling zelf een plaatje kon opnemen, Omdat hij zo'n aparte stem had, raakten de mensen van de studio in hem geÔnteresseerd en vroegen hem een plaat te maken. Die had succes en van toen af werd hij steeds populairder. Presley groeide uit tot ťťn van de grootste popsterren ter wereld. Hij verkocht meer dan een biljoen platen en trad op in ruim dertig films. De laatste jaren van zijn leven leidde hij echter een teruggetrokken bestaan en deden allerlei verhalen over ziektes en drugs de ronde. Hij overleed op 42-jarige leeftijd.

Roald Dahl

Roald Dahl schreef beroemde kinderboeken zoals 'Sjakie en de chocoladefabriek', 'Mathilda', 'De heksen'en 'De GVR'. Hij schreef ook verhalen voor volwassenen. Zijn leven was al haast even spannend als een boek. Hij werkte als jongeman in Afrika, waar hij allerlei avonturen beleefde. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, nam hij dienst als piloot bij de engelse luchtmacht. Hij stortte neer in de woestijn maar overleefde het ongeluk. Na de oorlog begon hij te schrijven. Vooral met zijn spannende en grappige jeugboeken vol fantasie werd hij al snel een van de populairste auteurs ter wereld.

Al Capone

Al Capone, een jongen van Italiaanse afkomst, groeide op in New York. Op heel jonge leeftijd begon hij al te stelen en te moorden. Dankzij de zogenaamde 'Drooglegging' werd hij rijk en machtig. 'Drooglegging' was een verbod om alcohol te verkopen, dat in 1919 in de Verenigde Staten werd ingevoerd. Het was een gouden tijd voor gangsters. Al Capone regelde stiekem de verkoop van drank in Chicago. Hij kocht verschillende politiemannen en ambtenaren om, zodat hij
nooit werd gearresteerd. Iedereen was bang voor Capone: hij was er gewelddadig en heeft heel wat mensen vermoord. In 1932 kwam hij toch achter de tralies. Weet je waarvoor? Belastingontduiking! Capone werd na enkele jaren vrijgelaten, maar toen had hij geen macht meer. Hij stierf op 48-jarige leeftijd.

Archimedes

Archimedes was een geleerde die in de derde eeuw voor Christus in de Griekse stad Syracuse leefde. Het verhaal gaat dat hij op een keer aan het piekeren was of de kroon van de koning van Syracuse van puur goud was of niet. Hij wist niet hoe hij dat moest achterhalen. Tot hij in een badkuip stapte en zag dat het water hoger kwam toe hij erin ging zitten. Hij sprong direct uit bad en rende in zijn bloodje naar huis, roepend: "Eureka, Eureka!" Dat betekent: "Ik heb het
gevonden". Archimedes had het volgende bedacht: elk voorwerp en elk materiaal heeft een bepaald gewicht. Je kan dan berekenen aan de hand van de hoeveelheid water die verplaatst wordt. Archimedes gebruikte die gedachte om de kroon te onderzoeken. Het bleek dat die slechts gedeeltelijk van goud was. De goudsmit was een bedrieger!

Einstein

Einstein deed geen proeven in laboratoria. Hij vond ook geen nieuwe dingen uit. Toch is hij een van de knapste geleerden van de 20e eeuw. Hij bedacht allerlei ingewikkelde theorieŽn die belangrijke gevolgen voor de wetenschap hadden. Door zijn theorieŽn konden wetenschappers de atoombom maken. Ook televisie, computers en ruimtevaart zouden niet mogelijk zijn geweest zonder zijn werk. Daarom heeft hij ook een nobelprijs gewonnen. Niemand die dat, toen hij nog een jongen was, zou dat gedacht hebben. Hij deed het immers vrij slecht op school!

Robin Hood 

Het is niet zeker dat Robin Hood echt bestaan heeft. Volgens de verhalen leefde hij in de 12e eeuw. Hij was de leider van een groep vogelvrijen (mensen die op de vlucht waren voor het gerecht). Ze waren ondergedoken in de bossen, in een verlaten gedeelte van Engeland. Daar verborgen ze zich met succes voor de sheriff die jacht op hen maakte. Robin Hood kwam op voor de armen die slecht behandeld waren. Gewapend met pijl en boog bevrijdde hij gevangenen en
overviel rijke uitbuiters. Het geld werd dan verdeeld onder zijn volgelingen en onder de armen. 

Allerhande weetjes:

Hoe ontstaat Wind?                                                                               

Warme lucht is lichter dan koude lucht. Vochtige lucht is lichter dan droge lucht. Wanneer lucht dus wordt verwarmd of vocht opneemt,dan wordt deze lichter en stijgt op. De vrijgekomen plaats wordt dan weer ingenomen door een gelijke hoeveelheid koude, droge lucht die zwaarder is. De beweging van de zwaardere luchtmassa die de plaats inneemt van lichtere, is de wind.

De ontwikkeling van het wiel 

Misschien is de uitvinding van het wiel wel de belangrijkste uitvinding die ooit door mensen is gedaan. Want wielen zijn uniek: ze zijn rond en kunnen zo gelijkmatig rollen. We kennen het wiel natuurlijk van de fiets, de auto en de trein, maar ook andere uitvindingen zijn op wielen gebaseerd. Allerlei machines en motoren, van kopieermachines tot vliegtuigmotoren, danken hun bestaan aan het wiel. Wie is toch ooit op het idee van het wiel gekomen?..........
rollend een voorwerp verplaatsen.
Wanneer het wiel is uitgevonden is niet bekend, maar ongeveer 5.500 jaar geleden werd voor het eerst melding gemaakt van een wiel.  Voordat het wiel werd uitgevonden, moesten mensen zware vrachten over de grond rollen om ze te verplaatsen. boomstammen waarover een voorwerp wordt gerold De Egyptenaren bouwden ongeveer 5.000 jaar geleden grote piramides. Daarvoor hadden ze enorme stenen nodig. Om de stenen op de juiste plaats te krijgen, gebruikten ze ronde boomstammen als rollers. Talloze arbeiders trokken zo de zware stenen vooruit. massieve houten wielen De eerste wielen verschenen voor het eerst rond 3.200 voor Christus. Het waren massieve houten karrenwielen die gemaakt waren van 2 of 3 houten planken die rond waren gemaakt.
wielen met spaken Wielen met spaken zijn lichter en dus ook sneller dan massieve wielen. Ze werden het eerst gebruikt in ongeveerd 2.000 voor Christus. draadspaken en luchtbanden
Rond 1800 kwamen er voor het eerst draadspaken in de wielen. Ze waren heel licht en sterk en werden gebruikt voor auto's en fietsen. In 1845 werd door de Schotse ingenieur Robert W. Thomson de luchtband uit.


Hoe groot is de sahara?
De sahara is 9.400.000 (9,4) miljoen vierkante kilometer groot. Dat is bijna net zo groot als heel Europa.

Over de aarde
De aarde is 4,54 miljard jaar oud en heeft een oppervlakte van 510.065.500 vierkante kilometer.

Is monpolygeld meer waard dan echt geld?
Over heel de wereld wordt per jaar meer monopolygeld gedrukt dan echt geld. 
Is barbie het meest verkochte speelgoed?
Dat kun je wel zeggen. In de top 10 van het best verkochte speelgoed hebben er 5 op een of andere manier iets met barbiepoppen te maken.

Dieren weetjes:

Een vis die in bomen klimt?
De Anabas wordt ook wel Klimbaars genoemd. De vis komt voor in zuidelijk AziŽ en is de enige vis die uit het water op het land komt. Hij klimt zelfs in bomen!

Wie zijn het zwaarst, insecten of mensen?
Als je alle insecten van de hele wereld samen zou wegen, wegen ze meer dan alle mensen bij elkaar. En voor wie het weten wil: er zijn ongeveer 5.500.000.000.000.000 insecten op aarde.

Kan een vogel ook achteruit vliegen?
Er is maar een vogel die dat kan. Het is ook nog het kleinste vogeltje ter wereld: de kolibrie.

Heeft een kat echt zeven levens? 
Natuurlijk niet, maar de overlevingskans van een kat die uit een raam op de negende verdieping valt is 90%. De kans van een mens om dit te overleven is maar 10%.

Tanden wisselen 
Limoenhaaien wisselen elke twee weken van tanden. Hierdoor krijgen ze per jaar meer dan 24.000 tanden.

Alles over konijnen

Konijnen merken hun terrein met geurvlaggen. Zij doen dit d.m.v. wrijvingen met de kin. (kinklier)

Rollen op de rug is een teken van zeer tevreden zijn.

Als konijnen met hun achterpoot stampen is dat een waarschuwing voor de andere konijnen dat er gevaar is 

Wanneer een konijn rent en dan tussendoor gaat springen, betekent dit dat hij zich gelukkig voelt en zich amuseert.
Als je op de kin van een konijn op en neer gaat met je vinger dan doet hij zijn ogen dicht. 

Als uw konijn u een wasbeurt geeft, houdt hij of zij heel veel van u

Als een konijn bibbert is hij bang

Als konijnen een holletje maken van stro voelen ze zich op z'n gemak 

Als een konijn duidelijk met z'n tanden knarst heeft hij pijn 

Als een konijn zijn hoofd schuin houdt en zijn oren gespitst hoort hij iets wat niet pluis is.

Alles over hamsters:

Geschiedenis

Rond 1840 is er voor het eerst in de westerse wereld melding gemaakt van de goudhamster. Uit overgebleven geschriften bleek namelijk dat onderzoeker G.R. Waterhouse na een expeditie in Ī1840 de huid en de schedel van een goudhamster naar Londen heeft meegenomen. Een eeuw later, in 1839, trof de dierkundige J. Aharoni in de nabijheid van Allepo in SyriŽ een nest met goudhamsters aan. Deze heeft hij mee naar Jeruzalem genomen en is ermee gaan fokken. De nakomelingen werden naar Engeland geŽxporteerd. Een algemeen aanvaarde opvatting is dat alle hamsters die in de wereld leven van dat ene nest afstammen. Rond 1950 werden de Dzjoengaarse dwerghamster (Phodopus sungorus) en de Chinese dwerghamster (Cricetulus griseus) voor het eerst in de westerse wereld geÔntroduceerd. In 1956 werd het gebruik van hamsters als proefdieren helaas aantrekkelijk, mede door de ontdekking dat hamsters geÔnfecteerd kunnen raken met het verkoudheidsvirus. Deze ontdekking is uitzonderlijk omdat geen enkel ander proefdier door dit virus geÔnfecteerd kan raken . 

De natuurlijke leefwijze van de hamster 

Hamsters hebben zich zeer goed aangepast aan hun natuurlijke leefomgeving en zij kunnen daardoor overleven in zowel uiterst koude als uiterst warme gebieden.  Oorspronkelijk leefde de goudhamster in rotsachtige woestijnsteppegebieden in SyriŽ. Vlak voor zonsopgang graaft de hamster zich een weg onder de grond, waarbij hij zijn voorpoten gebruikt om te graven en zijn achterpoten om de losrakende aarde naar achteren te verplaatsen. De zo ontstane onderaardse tunnels beschermen de hamster overdag tegen de anders zo onverdragelijke hitte of (in de winter) tegen de extreme kou. Als de temperatuur tot beneden de 15ÜC zakt, kunnen hamsters in
een winterslaap geraken. 
's Avonds tegen zonsondergang worden de hamsters actief en komen ze uit hun tunnels waarna deze kleine knaagdiertjes vele kilometers moeten afleggen op zoek naar voedsel. Omdat het soms moeilijk is om aan voedsel te komen, is het belangrijk dat ze kleine voorraadjes kunnen "opslaan". Zij doen dit in hun wangzakken (hamsteren). 
Het is denk ik bijzonder om op te merken dat hamsters net als mensen hun "huis inrichten", elk plekje heeft zijn functie. Een slaap-, toilet-, eethoekje, etc. 
Hamsters zijn nachtdieren. Ze hebben geen goed ontwikkeld gezichtsvermogen; hamsters zijn verziend. Als compensatie daarvoor zijn
andere zintuigen daarentegen sterk ontwikkeld, zoals het reuk-, tast- en hoorvermogen. 

Soorten hamsters

De campbelli 
De campbelli komt oorspronkelijk uit AziŽ, waar het vaak sneeuwt. Opmerkelijk is dat de vacht door de lage temperatuur van kleur verandert en dan nauwelijks van de witte sneeuw te onderscheiden is. Ook in gevangenschap treedt dit fenomeen op. Deze kleuraanpassing beschermt de hamster tegen eventuele vijanden. 

De Roborovsky hamster 
De Roborovsky hamster is de kleinste hamster die als huisdier gehouden wordt. De Roborovsky, Chinese en Dzjoengaarse hamster komen oorspronkelijk uit MongoliŽ en China. De Roborovsky en Dzjoengaarse hamster kunnen goed met elkaar leven en vormen soms een paartje. 

Van groot naar klein 
De veldhamster (nauw verwant aan de goudhamster) is de grootste hamster. Deze hamster is door zijn afmetingen (23 cm) en door zijn actieve gedrag echter niet geschikt als huisdier. Daarna volgen de goudhamster, Chinese dwerghamster, Dzjoengaarse dwerghamster en de Roborovsky hamster.