Make your own free website on Tripod.com

 

Stelles/ Boekpromotie

zwarte sneeuw.jpg (423701 bytes)

Zwarte sneeuw/Simone van der Vlugt

Het boek zwarte sneeuw gaat over een viertienjarig meisje die met haar hele familie naar Kerkrade komt in 1845 om daar in de mijn te werken. Ze maakt heel wat mee daar in de mijn instortingen e.d. Ze ontmoet ook een leuke jongen deze is echter de zoon van de eigenaar van de mijn waar Emma werkt. ze wordt hevig verliefd, maar of die twee nog bij elkaar komen dat moet je maar zelf lezen.

Dit boek heb ik in groep 5/6 en in groep 7/8 gepromoot. In beide groepen heb ik er tevens ook een stelles aan geplakt. ik las een stuk van het verhaal voor. Dit gaat over Emma die opgesloten met Rudolf in de mijn zit die is ingestort. Ik vertel natuurlijk niet hoe het afloopt en laat de kinderen het verhaal afschrijven. Ik moet er wel bij zeggen dat groep 7/8 het beter deden als groep 5/6. Ik raad dus gewoon aan om deze les in groep 7/8 te geven. Om de kinderen een beetje te prikkelen heb ik ook beeldmateriaal gebruikt tijdens deze les. Hieronder vind je tevens mijn lesvoorbereidingsformulier.

zwsn lesvoorbereiding.jpg (207132 bytes)  

Ik heb als beloning voor het beste opstel in groep 7/8 belooft dat deze als voorbeeld op mijn site komt te staan. Nou hier is hij dan Ademir proficiat! Tevens vind je van Ademir en Ivo ook tekeningen die ik gebruik als kleurplaten op mijn site. Klik gerust even op deze link om de kleurplaten te bewonderen ----> Kleurplaten

Ademir stelles.jpg (572932 bytes)

Stelles

Een brief aan de koning/ Mèlanie Bonnema

Deze stelles gaat over een krokodil die zich vreselijk verveeld. daarom besluit hij maar een brief aan de koning te gaan schrijven. Dit is een leuke les voor in groep 5/6 ik heb hem zelf verzonnen. En ik heb er zo'n leuke reactie van verschillende leraren op gehad dat ik maar besloten heb om hem op internet te zetten.

Bij deze les zit een werkblad. Daar staat een verhaal op over een krokodil. Het is de bedoeling dat de kinderen dit afschrijven, er komen ook gevoelens in voor die het kind ook in zijn/haar brief moet verwerken. Voor de rest spreekt het werkblad voor zich. (tip: je kunt de tekst van het werkblad ook kopiëren en in Word weer opplakken) Ook mijn lesvoorbereidingsformulieren zitten hier weer bij.

Een brief aan de koning.

Bas de bever zat aan de waterkant en tuurde over de rivier. Hij zag spetter de kikker lekker zonnebaden op een blad van de waterlelie. En Vera de zwaan lag aan de waterkant lekker te dutten. Het was erg warm en niemand had zin om met zo’n weer hard te gaan werken.

Bas verveelde zich. Wat moet ik nu gaan doen? Dacht hij. Voor een dam te bouwen is het veel te warm. Hij geeuwde eens. En slapen daar had hij ook geen zin in.

Hij staarde in de verte en keek naar het paleis van de koning. Wat zou de koning nu aan het doen zijn. Vroeg hij zich af. Hij zit zeker op kantoor en leest brieven die hij heeft gekregen van andere dieren hier uit het bos. Wat zou er in die brieven staan? Bas wist het niet hoe hard hij ook nadacht. Toen kreeg hij een idee. Ik ga de koning ook een brief schrijven! Maar hoe schrijf ik een brief? Hij liep het bos in en kwam daar Snuffel tegen. "Zeg Snuffel weet jij misschien hoe je een brief schrijft?" " Zeker weten" zei Snuffel trots. " Nou hoe dan?" vroeg Bas toch wel een beetje jaloers. " Met een pen en papier, en een envelop die heb je ook nog nodig. " " ja dat wist ik ook al" zei Bas. " Maar ik bedoel HOE schrijf je een brief." " Ooh bedoel je dat. Je begint met het opschrijven van je eigen adres links boven in de hoek. Dan laat je 1 regel open en schrijf je helemaal rechts de plaats waar je woont en de datum van de dag dat je de brief schrijft. Dan laat je 2 regels open want daarna moet je de aanhef opschrijven." "De wat?" vroeg Bas verbaast. " De aanhef. Dat is bijvoorbeeld: beste Snuffel of lieve Bas. Daarna laat je nog 1 regeltje open en dan mag je beginnen met het schrijven van de brief." " poeh, dan pas?" vroeg Bas, " en de envelop hoe moet dat dan?" " De envelop dat is een makkie. Je schrijft ongeveer in het midden van de envelop het adres van degene waarnaar je brief schrijft, en je plakt rechts in de hoek een postzegel. Dan ben je al klaar. Oja, en vergeet vooral niet je adres op de achterkant te zetten dat noemen ze ook wel de afzender." " Dat zal ik zeker niet vergeten" zei Bas en ging aan de slag. Bas schreef een brief aan de koning.

En de dag daarna ontving de koning de brief. Hij zat net lekker te zonnen in zijn tuin, toen Henk de postbode met de brief van Bas de tuin in kwam lopen. " Beste koning, ik heb een belangrijke brief voor u" zei Henk. De koning keek Henk verbaast aan. "Een belangrijke brief? Van wie?" " Nou majesteit, hier achter op de envelop staat: Afzender: Bas de Bever. Houtweg 2. 6462 HH, in Houterrade." " Goh, geef maar snel hier die brief ik ben benieuwd wat erin staat" De koning opende de brief en begon hem te lezen. De eerste alinea vond hij wel droevig en hij moest heel hard huilen. Maar tweede alinea was zo grappig dat hij bijna van zijn stoel afviel van het lachen. De derde alinea vond hij best eng en durfde haast niet meer verder te lezen. Maar gelukkig de laatste alinea maakte alles weer goed en hij kon weer opgelucht adem halen.

De koning vond deze brief prachtig. Hij nodigde Bas zelfs in zijn paleis uit, en Bas kreeg een prijs voor de mooiste brief die de koning ooit had gekregen.

 

 

De opdracht.

Bas had een brief aan de koning geschreven. Maar wat er precies in stond weten we niet. Want dat mag jij gaan verzinnen. Schrijf een brief van 4 alinea’s. Maar let goed op; In het verhaal staan dingen die de koning doet na het lezen van elke alinea. Zorg ervoor dat je jouw brief hieraan aanpast, want anders klopt het verhaal niet meer. Ga nu maar snel aan de slag.

Veel succes!

ebadk lesvoorbereiding.jpg (199682 bytes)