Make your own free website on Tripod.com

Koken

 

Tja na een paar uurtjes surfen op het net krijg je natuurlijk een bere honger! Op deze pagina vind je de lekkerste recepten! Maar natuurlijk moet je eerst altijd je ouders vragen!

 

Soepen 

Pindasoep

Dit heb je nodig: 

1 kleine ui
2 kippenbouillontabletten
1/2 liter water
8 kipdrumsticks
1 1/2 theelepel milde paprikapoeder
250 g Pindakaas
1/2 liter warm water
1 takje peterselie
2 theelepels tomatenpuree
1 eetlepel ketjap
mespunt peper
zout

1. Pel de ui en snij het in kleine stukjes. 2. prak dan met een vork 2 kippenbouillontabletten fijn 3. doe dit samen met de ui en een halve liter water in de pan. Breng alles aan de kook 4. spoel 8 kipdrumsticks af en dep ze met keukenpapier goed droog. 5. bestrooi de drumsticks met 1 1/2 theelepel milde paprikapoeder en wrijf dat in het vlees. 6. Voeg de drumsticks nu toe aan de zacht kokende bouillon in de pan. Draai het vuur laag en laat alles een 1/2 uur zachtjes koken. 7. doe intussen 250 g pindakaas in een kom. Roer er scheutje voor scheutje een 1/2 liter warm water door tot het een gladde saus is. wrijf de klontjes tegen de wand van de kom glad. 8. Knip in een kopje 1 takje peterselie fijn. 9. Roer 2 theelepels tomatenpuree, 1 eetlepel ketjap en de peterselie door de pindasaus. 10. Giet dit al roerende bij de bouillon met drumsticks. Breng het op een matig vuur aan de kook. 11. Draai het vuur laag en laat de soep, met het deksel op de pan, nog tien minuten koken. wel af en toe roeren. 12. Draai het vuur uit. Proef de pindasoep en voeg , indien nodig, een mespunt peper en zout toe.

kip-champinonsoep

Dit heb je nodig:

300 g kippebout
1 kleine ui
1 worteltje
stukje foelie
1 theelepel zout
mespunt
1 liter heet water
30 g rijstebloem
20 g boter
150 g champignons
1 takje peterselie
2 eetlepels slagroom
zout

1. Spoel 300 g kippenbout af. 2. pel 1 kleine ui en snijd deze doormidden. Snijd 1 worteltje in stukken. 3. Doe dit samen met de kip, een stukje foelie, 1 theelepel zout en een mespunt peper in een pan. 4. Giet er 1 liter heet water bij en breng het op een hoog vuur aan de kook. Draai dan het vuur laag en kook de kip, met deksel op de pan, in 45 minuten gaar. 5. Laat deze bouillon wat afkoelen. 6. Zet de andere pan in de gootsteen en leg er de zeef op.  7. Giet de bouillon met de kip in de zeef. 8. Vul een kopje voor de helft met bouillon en laat deze koud worden. 8. Neem de kip uit de zeef en rek het vlees van de botjes. 9. Snijd het vlees in stukjes. 10. Doe 30 g rijstebloem in een kommetje. Roer er de koude bouillon uit het kopje , scheutje voor scheutje door, tot het een dun en glad papje is. 11. Giet dit al roerende bij de bouillon in de pan. Doe er 20 g boter bij. 12. Breng de bouillon al roerende aan de kook. Draai het vuur laag en kook de soep, met het deksel op de pan, in 15 minuten zachtjes gaar. Wel af en toe roeren. 13. Doe intussen 150 g champignons (liefst kleine) in de vergiet. was ze zo kort mogelijk onder koud water schoon. 14. Snijd ze doormidden of in vieren. 15. Doe de champignons en de stukjes kip bij de soep. Laat alles nog 5 minuten zachtjes koken en draai dan het vuur uit. 16. Knip 1 takje peterselie in een kopje fijn. Roer dit samen met 2 eetlepels slagroom door de soep. 17. proef of er nog zout bij moet.

 

Voorgerechten

krabcocktail

Dit heb je nodig:

30 g jonge veldsla
1 dl slagroom
70 g mayonaise
3 eetlepels tomatenketchup
1 theelepel Worcestershiresaus
1 theelepel citroensap
snufje zout
snufje peper
250 g krabsticks
2 schijfjes citroen

1. Doe in het vergiet 30 g jonge veldsla en was deze zo kort mogelijk onder koud water. 2. Laat de veldsla even uitlekken en dep deze tussen keukenpapier droog. 3. verdeel de veldsla over 4 schaaltjes. 5. Klop met de garde 1 dl slagroom half stijf. Dat is iets dikker dan vla. 6. Meng er 70 g mayonaise door. 7. Doe er 3 eetlepels tomatenketchup, 1 eetlepel Worcestershiresaus, 1 theelepel citroensap, een snufje zout en een snufje peper bij. 8. schep alles voorzichtig door elkaar . Dit is een cocktailsaus. 9. Haal van 250 g krabsticks de plastic omhulsels af. 10. Snijd de krabsticks eerst in stukjes en dan in reepjes. 11. Verdeel de reepjes krabsticks over de schaaltjes. 12.  Giet er de cocktail saus over. 13. Snijd 2 schijfjes citroen doormidden. graneer hiermee de schaaltjes.

Tomatenmandjes

Dit heb je nodig:

1 citroen
200 g kabeljauwfilet
4 laurierblaadjes
15 g boter
mespunt zout
snufje peper
4 middelgrote tomaten
2 takjes peterselie
100 g mayonaise
toefjes peterselie
4 sprietjes bieslook
1 groot slablad

1. Boen 1 citroen goed schoon onder lauw water. Snijd er 4 schijfjes af. 2. Leg 200 g kabeljauwfilet samen met de citroenschijfjes, 4 laurierblaadjes, 15 g boter, een mespunt zout en een snufje peper in een pan. 3. Giet er net zoveel water bij tot de vis net onderstaat. 4. Verhit het water, in een open pan, tot het net begin te koken. 5. Draai het vuur laag en laat de vis met het deksel op de pan in 5 minuten gaar worden. 6. Zet het bord klaar. Leg er een dubbelgevouwen stuk keukenpapier op. 7. Schep er met de schuimspaan de vis op. 8. Laat de vis uitlekken en helemaal koud worden. 9. Snijd intussen van 4 middelgrote tomaten de kap af. 10. Giet er het vocht uit en peuter er, voorzichtig met een theelepel, de zaadlijsten met zaadjes uit. 11. Zet de tomaten nu omgekeerd op een stuk keukenpapier zodat ze kunnen uitlekken. 12. Knip 2 takjes peterselie in een kopje fijn. 13. Trek of snijd de vis in kleine stukjes en doe ze in een kom. 14. Schep voorzichtig de geknipte peterselie en 100 g mayonaise door. 15. Vul hiermee de tomaten. Leg er kleine toefjes peterselie op. 16. Buig 4 sprietjes bieslook en steek de uiteinden als een hengsel in de gevulde tomaten. 17. Was 1 groot slablad, leg deze op een plat bord. Zet er de tomatenmandjes op.

 

hoofdgerechten

gemengde visschotel

1 kleine ui
1 kleine groene paprika
4 kleine stevige tomaten
1/2 dl tomatensap
40 g boter
600 g gemengde zeevis
1 citroen
1 teentje knoflook
250 g geschrapte krielaardappeltjes
1 takje peterselie
1 laurierblad
mespunt zout
mespunt peper

1. Pel de kleine ui. Snijd deze in de lengte doormidden. Leg de helften met de platte kant naar onderen op de plank. snijd ze dan in dunne schijven. 2. Was 1 kleine groene paprika onder koud water. 3. Snijd eerst de paprika in de lengte doormidden en de zaadlijsten weg. Snijd de paprikahelften overdwars in repen. 4. Was 4 kleine stevige tomaten onder koud water. Snijd ze doormidden. 5. Schakel de oven 10 minuten voor het gebruik op 200 graden. 6. Giet een 1/2 dl tomatensap in de ovenschaal. 7. Snijd 40 g boter in stukjes en leg deze in het tomatensap. 8. Leg nu 600g gemengde zeevis (filets en/of stukken vis van verschillende soorten zoals kabeljauw, schelvis en rode poon) in de schaal. Vraag eventueel in de viswinkel om raad. Vraag dan ook om elke soort in kleinere stukken te snijden. 9. Snijd 1 citroen overdwars doormidden en pers 1 helft uit. 10. Pel 1 teentje knoflook en snijd deze in stukjes. Voeg deze samen met 250 g geschrapte krielaardappeltjes of stukjes geschilde aardappel, de ui, de paprika, de tomaatjes, 1 takje peterselie en 1 laurierblad toe aan de vis. 11. strooi er een mespunt zout en een snufje peper over en besprenkel het met 1 theelepel citroensap. 12. Bedek de schaal met een groot stuk bakfolie en zet de schaal op het rooster in het midden van de voorverwarmde oven. 13. Stoof alles 45 minuten gaar. 14. neem de schaal met behulp van de ovenwanten uit de oven. 15. Verwijder de bakfolie heel voorzichtig, want het is heet!

trommelstokken

Dit heb je nodig:

100 g champignons
2 eetlepels bloem
8 kip drumsticks
mespunt zout
snufje zout
50 g boter
2 dl warm water
1 sjalotje
2 eetlepels slagroom

1. Was in het vergiet 100 g champignons zo kort mogelijk onder koud water. 2. Dep ze direct met keukenpapier droog. 3. Snijd ze doormidden. 4. Strooi 2 eetlepels bloem in een diep bord. 5. Spoel 8 kip drumsticks (trommelstokken) snel onder warm water af en dep ze droog met keukenpapier. 6. Bestrooi  de drumsticks met een mespunt zout en een snufje peper en wrijf dit in het vlees. 7. Wentel ze door de bloem. Bewaar de bloem. 8. Smelt in de braadpan de helft van 50 g boter op een matig vuur tot het gaat schuimen. 9. Wacht tot de helft van het schuim weg is . Doe er dan de drumsticks in en bak deze 5 minuten lichtbruin. Draai ze af en toe om. 10. Doe steeds een stukje boter in de pan wanneer het bakvet te bruin gaat worden. 11. Voeg de champignons er aan toe en bak deze al omscheppend een 1/2 minuut mee. 12. Doe de achtergehouden bloem in een zeefje en bestrooi er het kipmengsel mee. 13. Roer alles goed door elkaar. 14. Giet er dan al roerende 2 dl war water bij. 15. Pel 1 sjalotje of uitje en nijd het doormidden. 16. Voeg het toe aan het kipmengsel. 17. Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan. 18. Laat de kip een 1/2 uur zachtjes gaar pruttelen. 19. Draai het vuur uit en roer 2 eetlepels slagroom door de saus met de kipdrumsticks. Proef of er nog wat zout of peper bij moet.

 

Natuurlijk moeten de nagerechten er ook nog bij komen. Maar momenteel heb ik zo'n vierkante ogen van naar het beeldscherm kijken. Ik zal ze de volgende keer uittypen.

Heb jij nu nog super lekkere gerechten stuur ze me even op dan kan ik ze ook op mijn pagina zetten ---------> damelly44@hotmail.com